top of page

Elon Musk'a İlham Veren 14 Kitap

1. Yüzüklerin Efendisi - J.R.R Tolkien

Tolkien'ın yapıtı söz konusu olduğunda dünya ikiye bölünmüştür, denir: Yüzüklerin Efendisi'ni okumuş olanlar ve okuyacak olanlar. Yüzüklerin Efendisi; bir açıdan bakarsanız bir fantazi romanı, başka bir açıdan baktığınızda, insanlık durumu, sorumluluk, iktidar ve savaş üzerine bir roman. Bir yolculuk, bir büyüme öyküsü; fedakarlık ve dostluk üzerine, hırs ve ihanet üzerine bir roman.

‘’Okuduğum kitapların baş kahramanlarının daima dünyayı kurtarmakla ilgili bir takıntısı vardı."

2. Otostopçunun Galaksi Rehberi - Douglas Adams

İyi de bizler neden doğduk? Neden ölüyoruz? Neden bileklerimize bu kadar uzun süre dijital saatler taktık? Bütün soruların cevabı yıldızlara doğru başparmağınızı kaldırmanızda yatıyor.

"Soruyu doğru şekilde kurgulayarak sormayı öğrendiğinizde, cevabı bulmak çok daha kolay oluyor."

3. Benjamin Franklin - Walter Isaacson

"O benim kahramanlarımdan biri. Hayata sıfırdan başlamış, evden kaçmış bir çocuktu. Franklin kesinlikle büyük bir girişimciydi."

4. Einstein - Yaşamı ve Evreni

Einstein'ın zihni nasıl işliyordu? Onu dâhi kılan olgular nelerdi? Dâhiliğinin özel yaşamına etkileri var mıydı? Albert Einstein'ın bilinmeyen dünyasına ışık tutan bu benzersiz kitap, öncü fizikçinin insani yönlerini paylaşmayı da ihmal etmiyor.

5. Structures : Or Why Things Don’t Fall Down -J.E. Gordon

SpaceX’ i kurmadan önce Elon Musk’ ın malzeme bilimiyle ilgili bilgi ararken cevaplarını bulduğu kitap olarak adlandırılıyor.

6. ‘Ignition!: An Informal History of Liquid Rocket Propellants’ – John D. Clark

Roket biliminin ilk ortaya çıktığı zamanlarda yayınlanmış, günümüzde ise bulunması imkansız hale gelen bu kitap, sıvı roket yakıtlarının tarihçesi ve kullanımı hakkında bilgiler içeriyor.

7. Sıfırdan Bire: Startuplar Üzerine Notlar ya da Geleceği İnşa Etmenin Yolları -Peter Thiel

Yarının kazananları bugünün pazarıyla zalim bir rekabete girip bundan kazançlı çıkmayacak. Hep beraber rekabetten kaçınacaklar çünkü ortaya koydukları şey benzersiz olacak.

8. Howard Hughes - His Life and Madness -Donald L. Barlett

Howard Hughes ile arasındaki benzerlikleri farkeden Elon Musk onun biyografisini okumadan geçememiş elbette.

9. Şüphe Tüccarları - Naomi Orestes ve Erik M. Conway

Belgeselleri çekilmiş bu kitap, iki bilim tarihçisi tarafından yazılmış, siyasi bağlantıları olan bazı bilim insanlarının sağlık konusunda insanlardan birçok şey gizlediğini anlatıyor.

10. Vakıf -Isaac Asimov

İnsanlığı uzaya taşımaya karar verdiği zamanlarda 3 kitaplık seri halinde bulunan bu Vakıf dizisi Elon Musk’ ın bu fikri iyice kafasına koymasına yardımcı olmuş.

11. Ay Zalim Bir Sevgilidir - Robert Heinlein

Ay Zalim Bir Sevgilidir; siyaset, insanlık, tutku, devrim, teknoloji, mizah ve insan özgürlüğüne adanmış yaşamların peşinde koşan bir başyapıt.

12. The Culture series - Iain M. Banks

2014’ ten beri Elon Musk’ın okuduğu bu serinin Türkçe çevirisi ne yazık ki mevcut değil. Seride ise humanoid, uzaylı ve yapay zekalardan oluşmuş “The Culture” adlı yarı anarşist bir toplumun hikayesi anlatılıyor.

13. Our Final Invention - James Barrat

Yapay zekanın insanlığa getirebileceği zararlardan oldukça endişe duyan Elon Musk, yapay zeka konusunu tarafsız bir şekilde ele alan bu kitabı oldukça beğenmiş.

BONUS: Elon Musk-Tesla SpaceX ve Muhteşem Geleceğin Peşinde -Ashlee Vance

Bu kitap; 1971 doğumlu genç bir girişimcinin şirketleri ile dünyadaki otomotiv, uzay-havacılık ve enerji sektörlerindeki yerleşik düzene meydan okumasının sıra dışı hikâyesidir.

"Kitabın sonlarına doğru herhangi bir okuyucu Steve Jobs ile Musk'ı kıyaslama ihtiyacı hissedecektir. Musk'a fırsat verin. Kimse onun gibi olamaz."

The New York Times


bottom of page